בורסיטיס

תנועת הגוף מתאפשרת תודות למבנה המיוחד של השלד והמבנה המתוחכם של מערכת המפרקים הענפה. מערכת מפרקי השלד מאפשרת תנועה מגוונת המשלבת בין יציבות לתנועתיות ובכך מאפשרת לנו לבצע מגוון פעולות גופניות בחיי היומיום.

חלק מהמבנים המקיפים את המפרק, כגון מעטפת המפרק ורצועות סביבו, אחראים ליציבות המפרק. חלק אחר מהמבנים, כגון גידים, אחראים למעבר הכוחות מהשרירים לעצמות. על מנת למנוע את החיכוך בין המבנים, בעיקר בין הגידים לעצמות, ישנה מערכת של שקיות נוזל הנקראות בורסות.

שמה של הרקמה לקוח מהמילה היוונית "בורסה" שמשמעותה כיס, והכוונה למעין שק מלא נוזל הנמצא בסמיכות למפרקים ולרוב בא לחצוץ בין הרקמות השונות, באזורים בהם ישנה תנועה מוגברת וחשש מחיכוך גבוה בין הרקמות. מניעת החיכוך הישיר בין הגידים לעצמות מצמצם נזק שחיקתי פוטנציאלי ומאפשר תנועה תקינה וחלקה במפרקים הרלוונטיים. חלק מהבורסות ממוקמות סמוך לפני העור ולכן עלולות להיפגע במקרה של פציעות או חבלה. במקרים כאלו אף עלולים להתפתח זיהומים בבורסות אלו.

בורסות נמצאות סביב מפרקים שונים בגוף, כגון הכתפיים, המרפקים, הירכיים, הברכיים, הקרסול וכף הרגל. במידה ומתפתח גירוי בבורסה, ללא טיפול מתאים המצב הדלקתי עלול להחמיר ולפגוע באופן משמעותי ביכולת התנועה ובאיכות החיים. לכן, אבחון מוקדם יסייע להעניק טיפול יעיל, ולבנות תוכנית שיקומית שתאפשר החלמה מהירה.

בורסיטיס – זהו מצב דלקתי המתפתח ברקמת הבורסה ומתאפיין בכאבים ולעיתים בנפיחות באזור הספציפי בו מופיע.

 

בורסיטיס
Madhero88, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

בורסיטיס – תסמינים

בורסיטיס יכול להופיע בדרגות חומרה שונות. בהתאם לסיבת הופעת הדלקת ומשך הזמן שהיא נוכחת. תסמינים אופייניים לבורסיטיס כוללים:

  • כאב מקומי – לרוב מתגבר בזמן תנועה או כאשר מופעל מאמץ על הגידים באזור הבורסה.
  • נוקשות רקמתית – קושי להניע את המפרק באזור שנפגע.
  • נפיחות ואדמומיות – בדרך כלל במקרים של דלקת זיהומית.
  • כאב מוקרן – לרוב נחוש כאבים לאורך הגפה אשר בה ממוקמת הדלקת.
  • חולשה – כתוצאה מכאב ונפיחות יש ירידה ביכולת הפעלת השרירים (אינהיביציה).
  • פגיעה בתפקוד ובפעולות היומיומיות כתוצאה מכל התופעות הנ"ל.

במידה והכאבים מלווים בחום גוף גבוה ותחושת צמרמורת, כנראה שמדובר בדלקת זיהומית. במקרים כאלו, מומלץ לפנות לטיפול רפואי על מנת לטפל בזיהום.

אזורים המושפעים בגוף

בורסות נמצאות בקרבת המפרקים, באזורי חיכוך בין עצמות המפרק לבין הרקמות הרכות, לרוב גידים. לכן ניתן למצוא בורסות פרוסות בכל אזורי התנועה בגוף. עם זאת, הנטיה לפתח בורסיטיס על רקע שחיקה ועומס יתר נפוצה בעיקר סביב המפרקים הגדולים.

אם כן, בורסיטיס עלול להופיע בעיקר באזורים הבאים:

  • בורסיטיס בכתף: מפרק הכתף הוא מהפעילים ביותר בגוף האנושי. כאבים בכתף שכיחים מאוד, במיוחד אחרי גיל 50 והם עלולים להיגרם מסיבות שונות. אי לכך, לא תמיד בורסיטיס היא הגורם לכאב. על מנת לאבחן כאבים בכתף באופן מדויק ולהתאים את הטיפול האידיאלי, יש לבצע בדיקה קלינית בשילוב בדיקת הדמיה לרקמות רכות, כגון אולטרסאונד או M.R.I.
  • בורסיטיס בירך: פגיעה בבורסה הנמצאת בצד עצם הירך, בין שריר הישבן לבין עצם הירך, עלולה לגרום לכאבי רגליים באזורים שונים כגון החלק העליון החיצוני של הירך, החלק האחורי של הירך, הברך ואפילו החלק החיצוני של השוק. כאבים אלו יורגשו בעת מאמץ, בעת שכיבה על הצד שנפגע או כאשר עוברים מישיבה לעמידה. בורסיטיס בירך עלול להיגרם בשל חבלה ישירה, מאמץ יתר נקודתי או שחיקה מתמשכת והוא נפוץ יותר אצל נשים מעל גיל 50.
  • בורסיטיס בברך: הברך בנויה מקומפלקס של שני מפרקים המאפשרים תנועה יעילה ויציבות. הבורסות הנמצאות בין מפרקי הברך, שומרות על הסיכוך המתאים ובכך מונעות פגיעה במבנים השונים סביב מפרק הברך. חבלה ישירה לפיקת הברך או כריעת ברך על משטח קשה הנמשכת זמן רב, עלולה לגרום לבורסיטיס ממש מתחת לפני העור בקדמת הברך. עומס יתר עלול לגרום לבורסיטיס באזורי חיבור של גידים גדולים ואילו שחיקת מניסקוסים עלולה לגרום לנפיחות יתר במפרק, להתנפחות הבורסות בסביבתו, לתחושת לחץ ולכאב. במקרים אלו, סביר להניח שנחוש כאבים בברך, נפיחות בברך, או הגבלה בתנועה. מצב זה יכול לנבוע כתוצאה מפעילות גופנית אינטנסיבית, משקל עודף, נטייה מבנית, חולשת שרירים או פגיעה טראומטית.
  • בורסיטיס במרפק: גם באזור המרפק ניתן למצוא בורסות המונעות חיכוך ומגינות על המבנים השונים במפרק. מפרק המרפק עלול לפתח שחיקה כתוצאה מפעילות ספורטיבית או עבודה פיזית הכרוכה בתנועות החוזרות על עצמן. במקרים כאלו, בדומה למפרקים גדולים אחרים, אנו עלולים לראות, בין השאר, דלקתיות ונפיחות של הבורסות סביב המפרק העשויה להיות מלווה בכאבים במרפק. הפעלת לחץ ישיר, כגון הישענות ממושכת על המרפק עלולה גם היא לגרום להתפתחות של דלקת בבורסה הקרובה לפני העור. כמו כן, חבלה מלווה בפצע במרפק עלולה ליצור דלקת זיהומית בבורסת המרפק.

אזורי הגוף שתוארו לעיל נמצאים בסיכון גבוה יחסית להתפתחות של בורסיטיס, עם זאת חשוב לדעת כי ישנם אזורים נוספים בגוף שבהם יכולה להתפתח דלקת בבורסה מסיבות דומות. בורסיטיס יכול להתפתח גם בעקב, בבוהן, בשורש כף היד ולמעשה בכל אזור בגוף שבו נמצאות בורסות. כדי לטפל בדלקת ולמנוע נזקים נוספים, חשוב לפנות לייעוץ רפואי ולבחור תוכנית טיפולית שתתאים למצב הקיים.

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון בורסיטיס ובניית תכנית טיפול מתאימה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

גורמי הסיכון לבורסיטיס

כדאי להכיר את גורמי הסיכון העיקריים לבורסיטיס ובמידת האפשר לצמצם את השפעתם:

  • משקל גוף עודף: משקל עודף יוצר עומס יתר על המפרקים, כתוצאה מכך עלולה להווצר שחיקה על הרקמות וכן להוביל למצב של דלקת בבורסה.
  • רקע רפואי: בעיות רפואיות מסוימות כגון: דלקת פרקים, דלקת מפרקים שגרונית, טיפולי קרינה וכימותרפיה, מחלות אוטואימוניות כדוגמת זאבת, סכרת ושיגדון מעלות את הסיכון להתפתחות של בורסיטיס. במקרים אחרים, בורסיטיס עלול להיגרם בשל זיהום שהתפתח באזור.
  • פעילות גופנית עצימה מדי: פעילות ספורטיבית מאומצת, ביצוע פעולות חוזרות ונשנות, או הרמת משאות כבדים, כחלק משגרת יומו של האדם, עלולה לתרום להתפתחות של בורסיטיס במפרקים הרלוונטיים לפעילות.
  • גיל: בשל הירידה באיכות הרקמות ובגמישותן, בגיל מבוגר יותר הסיכון להתפתחות של בורסיטיס עולה.

בורסיטיס – דרכי מניעה

חלק מן הסיבות להתפתחות של בורסיטיס אינן נמצאות בשליטתנו. עם זאת, חלקן תלויות באורח החיים שלנו ובמתן תשומת לב בעת ביצוע מטלות שונות הכרוכות במאמץ פיזי.

לפניכם כמה המלצות שיסייעו לצמצם את הסיכוי להתפתחות בורסיטיס ועשויות לזרז החלמה במקרה של התפרצות דלקתית:

  • גיוון בתנועה: אם העבודה שלכם כרוכה בביצוע תנועות קבועות, כדאי מדי פעם לעשות הפסקה לשחרור שרירים ומתיחות. כמו כן, מומלץ לשמור על גיוון תנועתי ולהניע את הגוף בדרכים ובכיוונים שונים.
  • חיזוק שרירים: תרגילים המסייעים לחזק את השריר באזור המפרקים הרלוונטיים לפעילות יסייעו להעניק תמיכה, יציבות ושיפור ביכולת התנועה. כך נצמצם את הסיכוי לשחיקה והתפתחות בורסיטיס באזור. אם אינכם בטוחים אילו תרגילים מומלצים, ניתן לפנות לייעוץ במכון פיזיותרפיה (דרך הקופה או באמצעות פיזיותרפיה פרטית).
  • ביגוד, הנעלה וציוד מתאים: לשימוש בציוד מתאים והנעלה מותאמת יש חשיבות רבה להפחתת העומס המצטבר בזמן הפעילות. הפחתת העומס המצטבר תסייע ישירות במניע של התפתחות דלקות באזור המפרקים.
  • הכנת הגוף לפעילות: כדי להכין את הגוף לפעילות גופנית, חשוב לבצע חימום והנעת המפרקים בטווחים בהם נשתמש במהלך הפעילות. כאשר מדובר באימון אינטנסיבי, יש לתת דגש מיוחד על הכנת הגוף לפעילות. פעולות כגון חימום אקטיבי, מתיחות ותרגילי תנועה יעודיים עשויים להפחית באופן משמעותי את הסיכון לפציעה. גם בסיום האימון כדאי לבצע פעילות מתונה להרפיית השרירים. בגילאים מבוגרים מומלץ להקפיד במיוחד על מתיחות שיסייעו לשמר את אורך השרירים ולשמור על גמישות.
  • אמצעי הגנה על הגוף: אנשים שעבודתם מחייבת אותם לישהות בכריעת ברך ממושכת, מומלץ שייעזרו באמצעי הגנה כדוגמת מגיני ברכיים. כנ"ל גם לגבי הישענות על המרפק, או כל לחץ ממושך המופעל על מפרקי הגוף.

טיפול בבורסיטיס

במקרים רבים בורסיטיס יחלוף תוך כמה שבועות של מנוחה ללא צורך בטיפול רפואי, אך אם המצב אינו משתפר כדאי לפנות לייעוץ רפואי.

הטיפול בבורסיטיס יהיה בהתאם לחומרת המצב, כאשר כיום ישנן דרכי טיפול מגוונות, וביניהן:

  • טיפולי פיזיותרפיה: הטיפול בפיזיותרפיה מותאם למצב המטופל ויכלול טיפול מנואלי לשחרור רקמות רכות והנעת המפרק להקלת עומס על המפרקים, חבישות שונות על האזור הפגוע, דיקור יבש, תרגילים שיקומיים ותכנית תרגילי חיזוק, מכשור חשמלי, אמצעי קירור וחימום ועוד.
    בנוסף המטופל יקבל הדרכה אודות אימוץ הרגלי תנועה נכונים, ופעילות ספורטיבית מותאמת ואורח חיים בריא למניעת הישנות הדלקת בעתיד.
  • טיפול תרופתי: תרופות נוגדות דלקות מסייעות להפחית את הכאב וגם לשפר את מצב הדלקת ותרופות משככות כאב.
  • ניקוז נוזלים באמצעות שאיבה: טיפול זה מבצעים כאשר ישנה נפיחות משמעותית באזור, והיא יכולה להקל את הכאב ואף לסייע בשיפור טווח התנועה במפרק ובכך לסייע להאיץ את ההחלמה והשיקום.
  • טיפול אנטיביוטי: כאשר מדובר בבורסיטיס שמקורו בזיהום יש להיוועץ ברופא אשר לרוב ימליץ על נטילת אנטיביוטיקה.
  • קורטיקוסטרואידים: הזרקת קורטיקוסטרואידים הינה טיפול פולשני הכרוך בהזרקת חומר בעל תופעות לוואי המשפיעות על מערכת התנועה. לכן תיעשה רק במצבים חמורים של דלקת לאחר שהטיפול בפיזיותרפיה לא צלח והיא תתבצע תחת פיקוח רפואי ובאופן מוגבל בלבד.
  • ניתוח: פתרון זה, שלרוב מערב כריתת הבורסה, ננקט רק במקרים בהם ישנה חזרה של בורסיטיס והתפתחה עמידות לטיפול שמרני וכן לא עזרו טיפולי ההזרקה.

במקביל לטיפול אשר יבחר על ידי המטופל, מומלץ במאוד לאמץ הרגלי חיים בריאים יותר, שישמרו על מערכת התנועה ובכך יצמצמו את הסיכוי להישנות בורסיטיס.

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון בורסיטיס ובניית תכנית טיפול מתאימה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: