כאבים בכתף

המבנה הייחודי של הכתפיים נועד לאפשר לנו טווח תנועה רחב במיוחד; מפרק הכתף המחבר בין הגו לבין הזרוע, הוא המפרק היחיד בגוף האדם המסוגל לטווח תנועה של כמעט 360 מעלות. אך דווקא בשל טווח התנועה המרשים הזה, ובשל העומס המוטל על אזור הכתף, אנו עלולים לסבול לא פעם מכאבים בכתף.


למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון כאבים בכתף ובניית תוכנית טיפול בהתאם
.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

 

כאבים בכתף

חגורת הכתפיים כוללת את עצמות השכמה, עצמות הבריח ואת עצמות הזרוע, וביחד עם השרירים, הגידים והרצועות היא מניעה את הגפיים העליונות.  Henry Vandyke Carter, Public domain, via Wikimedia Commons

כאבים בכתף – גורמים מרכזיים ואפשרויות מניעה וטיפול

כתף קפואה

במצב רגיל, הכתף שלנו נעה ללא קושי ובלי כאבים, וטווח התנועה שלה צריך להיות מלא. אנחנו אמורים להיות מסוגלים לבצע פעולות שגרתיות ללא הגבלה, כגון מתיחת היד כלפי מעלה כדי להוציא ספל מהארון, להתלבש באופן עצמאי ולדאוג להיגיינה האישית שלנו. ישנם מקרים בהם ללא כל סיבה נראית לעין, חלה הגבלה בתנועת הכתף המלווה בכאבים עזים.

תופעת הכתף הקפואה קשורה בהתפתחות דלקת הידבקותית חריפה של קופסית המפרק (קפסולה). בתחילה, כתף קפואה תגרום לכאבים מטרידים בכתף. במהלך מספר שבועות כאבים אלו עשויים להתגבר ולגרום להגבלה משמעותית בתנועה. בהמשך כאבים אלו עלולים להפוך לבלתי נסבלים ולעיתים נמשכים כחצי שנה ויותר.

בשלב הבא, הכאבים יפחתו, אך הכתף תהיה נוקשה יותר וטווח התנועה שלה יהיה מוגבל מאוד. גם שלב זה נמשך כמה חודשים, לעיתים אף חצי שנה. השלב הסופי יהיה כמעט ללא כאב, במהלכו יחל שחרור איטי של קפסולת המפרק עד שבסופו הכתף תחזור בהדרגתיות לטווחים מלאים ופעילות תקינה. עם זאת, גם לאחר התאוששות עדיין יתכן שתרגישו כאבים והגבלות תנועה מסוימות.

כתף קפואה (ADHESIVE CAPSULITIS) עלולה להיגרם בשל פציעה או ניתוח, אך לא תמיד יש לה הסבר ברור. על פי אחת הסברות מצב זה עשוי להתרחש כאשר הגוף תוקף את עצמו, פוגע ברקמות המעטפת של מפרק הכתף ולבסוף מוביל לדלקת הידבקותית. כך או כך, כדי למנוע התדרדרות במצב מומלץ לפנות לייעוץ רפואי לבניית תוכנית טיפול אישית.

לתוכנית הטיפול מטרה כפולה – הקלת כאבים במהלך השלבים הכאובים והשבת טווח התנועה של הכתף לקראת סוף התהליך. לשם כך עומדים לרשות המטפלים מגוון רחב של כלים; תרופות אנטי-דלקתיות, הידרותרפיה ופיזיותרפיה, אשר לרוב כוללת גם תוכנית תרגול אישית שניתן ליישם גם בבית.

דלקת בכתף

אם אתם חווים כאבים בכתף (לעתים גם במנוחה), או אם האזור חם למגע ואולי אף נפוח, ייתכן שהסיבה לכך היא דלקת בגידים או בבורסות הכתף. חשוב להבין שדלקות גידים אינן מופיעות סתם כך, הן תוצאה של פעילות לא תקינה במפרק.

קיימים גורמים רבים לדלקת בכתף:

  • שימוש יתר – תנועות חוזרות אינטנסיביות אשר מעמיסות על הגידים בכתף.
  • שינויים ניווניים – ירידה באיכות ובגמישות הגידים בכתף.
  • מאמץ יתר – עומס חד פעמי גדול כמו למשל בעת אימון אינטנסיבי מדי.
  • טראומה – חבלה ישירה או תנועה פתאומית ולא צפויה הגורמת לפגיעה בגידי הכתף.
  • ועוד.

במרבית המקרים דלקת בכתף תעבור לבד ללא צורך בטיפול נוסף. מנוחה, קירור האזור והימנעות ממאמץ יוכלו לסייע לשיקום. יחד עם זאת, אם התסמינים אינם נעלמים בתוך ימים ספורים, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי ולהיעזר בטיפולי פיזיותרפיה.

ייעוץ פיזיותרפיה מקצועי יכלול בדרך כלל גם הנחיות להתנהלות נכונה ביום-יום, שתאפשר למנוע את הישנות הדלקת בעתיד. לדוגמה, ייתכן כי תצטרכו להתאים את תוכנית האימונים ליכולות הריאליות שלכם, לשפר את הטכניקה בביצוע התרגילים, לדאוג להכין את הגוף כראוי לפני אימון ולבצע הרפיה אחריו. תנועה מתקנת ומתיחות ניתן לבצע לאורך כל היום, אפילו במסגרת שעות העבודה. כדאי גם להקפיד על יצירת סביבת עבודה ארגונומית שתתמוך בחגורת הכתפיים ותפחית עומסים מיותרים.

קרע בגיד בכתף

קרע בגיד בכתף עלול להיווצר בשל המבנה האינדיבידואלי המולד של הכתף, בשל פגיעה ישירה או עקיפה באזור הכתף, או בשל תהליכי שחיקה טבעיים הקשורים בגיל ובפעילות.

העוסקים במקצועות מסוימים הכרוכים במאמץ רב וחוזר, הכולל הרמה של היד אל מעבר לגובה הכתף נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות של קרע בגיד. כמו גם ספורטאים העוסקים בסוגי ספורט המעמיסים על חגורת הכתפיים עלולים לפתח פגיעה בגיד בכתף. גיל הוא בהחלט גורם סיכון, כאשר שכיחות קרעים בגידי הכתף עולה מגיל 60.

במקרים רבים בהם קיים קרע בגיד בכתף, לא נחוש בכאב או באי נוחות. ברוב המקרים אף לא תהיה הגבלת תנועה.
עם זאת, עלול להיות מצב של קרע בגיד בכתף המערב כאבים והגבלה בתנועה. כאבים אלו יכולים להופיע בשכיבה, בישיבה או בעמידה, ועשויים להחמיר בזמן ביצוע פעולות מסוימות כגון הישענות על היד, הרמה שלה או סיבובה.

בנוסף, כאבים אלו עלולים להוביל לתנועתיות מוגבלת וירידה ביכולת הפעלת הכתף. מצה זה עלול להוביל לדלדול שרירי חגורת הכתף ולהיחלשותם. בהמשך עלולים להופיע כאבים משניים באזורים אחרים כגון השכמות, הגב או הצוואר.

הטיפול בקרע בגיד בכתף משתנה בהתאם לחומרת הבעיה. במקרים קלים יחסית מומלץ טיפול שמרני הכולל הימנעות ממאמץ עצים, התאמת הפעילת הגופנית למצבו של המטופל, הנחיות לתנועה נכונה של הכתף.

טיפול פיזיותרפיה יכול לסייע לשכך את הכאב (למשל באמצעות דיקור מערבי), לשמור על טווחי התנועה ולחזק את שרירי הכתף. במידת הצורך ניתן להיעזר גם בטיפול תרופתי שנועד להקל את הכאבים ולטפל בדלקת במידה וקיימת. כאשר אמצעים אלו לא צלחו, לעיתים יהיה מקום לשקול התערבות ניתוחית לתיקון הגיד הקרוע.

הסתיידות בכתף / דלקת מסוידת של גידי הכתף

דלקת מסוידת של גידי הכתף, ידועה גם בתור "הסתיידות בכתף", היא מצב שבו נוצרים משקעי סידן בגידי הכתף. משקעים אלו מצטברים במשך הזמן בגידים ולעיתים קרובות אינם גורמים לאף תסמין ואינם משפיעים על תפקוד הגוף. עם זאת, כאשר משקעי סידן אלו מצטברים לכמות גדולה בגיד מסויים, הם עלולים לגרום להתפתחות תהליך דלקתי המוביל לכאבים חזקים מאוד ואף אשר לרוב גורם להגבלות תנועה.

הסתיידות בכתף מופיעה בדרך כלל בגיל מבוגר יחסית, והיא נפוצה יותר בקרב נשים. האבחון הראשוני מתבצע באמצעות צילומי רנטגן ובדיקות אולטרסאונד המאפשרים לבחון באופן מדויק את מצב הכתף. מטרתם העיקרית של האבחון והמעקב הרפואי היא להבין את חומרת המצב ולבחון אם תהליכי הריפוי הטבעיים של הגוף מצליחים לשחרר את משקעי הסידן.

הטיפול יכלול, לפי הצורך, שילוב של משככי כאבים, זריקות סטרואידים ותרופות אנטי-דלקתיות. לצד המאמצים להקלת הכאב מומלץ בדרך כלל על טיפול פיזיותרפיה שיסייע לשמר ואף לשפר את טווח התנועה איכות התנועה וכוח השריר. במקרים נדירים, כאשר משקעי הסידן אינם נספגים והכאב וההגבלה אינם משתפרים, יהיה צורך בהתערבות ניתוחית לניקוי ההסתיידות במטרה להקל ולשקם את הגיד.

פריקת כתף

פריקת כתף היא מצב בו ראש עצם הזרוע יוצא ממקומו הרגיל בשקע של עצם השכם. במצב של פריקה מלאה, יש לפנות לסיוע רפואי כדי להחזירו למקומו. לעיתים תתרחש רק תת פריקה, מצב בו ראש עצם הזרוע כמעט יוצא ממקומו אך חוזר באופן ספונטני. במקרה כזה כדאי להיבדק על מנת להבין מה הנזק שנגרם.

פריקת כתף תהיה מלווה בכאבים חזקים מאוד. לצד הכאבים החזקים, פריקת כתף מובילה לנפיחות של אזור הכתף ולקושי משמעותי בהנעת היד. בנוסף, אפשר לראות באופן ברור שהכתף אינה נמצאת במקומה.

פריקת כתף יכולה להתרחש כתוצאה מתנועה לקויה במהלך אימון גופני, או ממכה חזקה או מנפילה וחבלה לזרוע. מלבד הכאב המיידי, לעיתים תיתכן גם פגיעה בעצמות, בסחוסים, בשרירים, ברצועות ובגידים. במקרים מסוימים תיתכן גם פגיעה בכלי דם ועצבים באזור הכתף, דבר העלול לגרום לבעיות משניות כגון דלקות גידים, כאבים כרוניים וחוסר יציבות במפרק הכתף.

אם קיים חשד לפריקת כתף אין לנסות להחזיר אותה למקומה באופן עצמאי, ויש לפנות לטיפול רפואי בהקדם. בזמן זה, השתדלו שלא להניע את הכתף על מנת למנוע נזק נוסף.

שיקום מקצועי וטיפולי פיזיותרפיה הכרחיים על מנת להחזיר את הכתף לתקינותה ולקדם את ההחלמה. שיקום מוקפד יסייע למניעת פריקה חוזרת בעתיד. שימור היכולות והיציבות של מפרק הכתף יעשה על ידי ביצוע תוכנית אימונים מותאמת אישית לחיזוק שרירי הכתף.

כאבים בכתף ממקור שרירי

במקרים רבים מתפתחים בכתפיים כאבים עזים שמקורם ממקור שרירי. הרקמה השרירית, שאחראית על הנעת מפרקים, עלולה לפתח במרכזה אזורים מכווצים הנוטים להשליך כאב לאזורים מרוחקים. אזורי כיווץ אלו נקראים גם "טריגר-פוינט" וקשורים בכאבים רבים במערכת התנועה.

מאחר וסביב מפרק הכתף ישנו מערך סבוך של שרירים, שחלקם מניעים וחלקם מייצבים, חוסר איזון בהפעלתם או מאמץ יתר של שריר אחד או יותר, עלול ליצור ספאזם (כיווץ הגנתי) ולפתח טריגר-פוינט באחד מהשרירים. ספאזם שרירי וטריגר-פוינט סביב מפרק הכתף, עלולים לגרום לכאב מושלך והגבלה בתנועת המפרק.

במקרים כאלו מומלץ להגיע לטיפול פיזיותרפיה. בפיזיותרפיה יעשה שימוש בטכניקות שונות לשחרור השרירים ושיפור טווח התנועה והורדת הכאב.

כאבים בכתף ממקור גבי וצווארי

לא פעם אנו נתקלים בכאבים בכתף שמקורם כלל אינו קשור בתנועת הכתף או במצב הרקמות בכתף. מקרים אלו קשורים בליקויים תנועתיים, או בבעיות מבניות בעמוד השדרה.

עמוד השדרה מהווה את מרכז השלד אשר אליו מחוברות הגפיים העליונות והתחתונות. עמוד השדרה מהווה גם את המבנה שבתוכו עוברים עצבי מערכת העצבים המרכזית. במקרים בהם ישנו ליקוי מבני כגון פריצת דיסק או בלט דיסק, שינויים ניווניים בחוליות, היצרות נקבים בין-חולייתיים ועוד, עלולה הרקמה העצבית להיות מגורה וכתוצאה מכך להקרין כאב לפריפריה וגם לאזור הכתף.

חשוב לעבור אבחנה מסודרת אצל אורתופד או פיזיותרפיסט על מנת לוודא שאכן זה המצב. במקרה כזה יש לטפל בקפידה בעמוד השדרה הגבי או הצווארי (בהתאם לממצאים). הטיפול בפיזיותרפיה יכלול טכניקות מנואליות ותרגילים שיקומיים, כמו גם שימוש במכשור חשמלי להורדת כאב.

לסיכום

כאבים בכתף עלולים לנבוע מסיבות שונות ומגוונות. במקרים מסוימים, הימנעות ממאמץ וחיזוק השרירים באזור תסייע לשפר את המצב, אך לעיתים יהיה צורך בהתערבות רפואית להקלת הכאב ולשימור מצב הכתף. לכן, בכל מקרה של כאב מתמשך, ובוודאי במקרים שבהם חשים כאבים חדים, יש לפנות לייעוץ רפואי לקבל המלצות להמשך טיפול.

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון כאבים בכתף ובניית תוכנית טיפול בהתאם.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: