מאת: ג'ודי הורוויץ , פיזיותרפיסטית M.A, B.P.T.
פלאנטר פאסיה (plantar fascia) הינה רקמת חיבור עבה הנמשכת לאורך כף הרגל ומחברת בין עצם העקב לחלק הקדמי תחתון של עצמות "המסרק" בכף הרגל ולחלק המקורב של עצמות בהונות כף הרגל. לרקמה זו מספר תפקידים, החשוב מביניהם הוא התמיכה בקשת האורכית של כף הרגל. פלאנטר פצאיטיס נחשב בעבר כתהליך דלקתי של רקמת הפלנטר פאסיה, אך כיום סבורים שניתן לייחס אותו לתהליך ניווני של סיבי הקולגן המרכיבים את הרקמה ולהתפתחות של נאו – וואסקולריזציה (תהליך של גדילת כלי דם ועצבים בתוך וסביב רקמה הפוגעים באיכות ויכולת התנועה שלה).
כאבים בעקב – גורמי סיכון:
פלנטר פצאיטיס עשוי להופיע אצל אנשים הצועדים למרחקים ארוכים ברגליים יחפות או בנעליים שאינן מספקות תמיכה הולמת. סיכון מוגבר לפלנטר פצאיטיס קיים אצל אנשים בעלי כף רגל שטוחה מהנורמה (פלטפוס) או בעלי קשת גבוהה מהנורמה. בנוסף, במקרים של קריסת כף הרגל למרכז (פרונציה מוגברת) ניתן לראות שכיחות מוגברת של הבעיה. לעתים, אצל צעירים, קיים חיבור בין גיד אכילס לפלנטר פאסיה, כך שכאשר שרירי השוק האחוריים "תפוסים" (עייפות, קרעים מקרוסקופיים עקב פעילות מאומצת, הצטברות פסולת שרירית וחומצת חלב) הם עלולים להוות גורם סיכון בהתפתחות פלאנטר פאצאיטיס וכתוצאה מכך – כאבים בעקב.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לכאבים בעקב.
OpenStax College, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
כאבים בעקב – סימפטומים ואבחון:
הסימפטום העיקרי בפלנטר פצאיטיס הינו כאב הממוקם לאורך רקמת הפלנטר פאסיה . כאשר כאבים בעקב הינם הנפוצים ביותר. לרוב, יופיע הכאב בעת העברת המשקל אל כף הרגל בדריכה הראשונה של הבוקר- בירידה מהמיטה לאחר שנת הלילה. במקרים חמורים יותר, יופיעו כאבים בעקב בעת מעבר לעמידה לאחר ישיבה ממושכת. ברוב המקרים, מישוש על גבי האזור עלול להפיק כאב חריף.
כאבים בעקב עם סימפטומים דומים יכולים להיגרם גם בעקבות דורבן ברגל.
כאבים בעקב – טיפול באמצעות פיזיותרפיה:
טיפול שמרני ובראשו פיזיותרפיה, עשויים להביא להקלה משמעותית של עד כדי ריפוי מלא של כאבים בעקב כתוצאה מפלאנטר פצאיטיס. טכניקות הטיפול המקובלות כוללות עיסוי רקמות רכות, מוביליזציות מפרקיות, טריגר פויינט, מסאג', קירור וחימום, אולטרה-סאונד ודיקור (אקופונקטורה). כמו כן, ניתנת הדרכה להתנהלות נכונה בחיי היום- יום, הדרכה לתרגול עצמי של תרגילי טכניקה, חיזוק ומתיחה לשיפור איכות הרקמה ותבנית התנועה. הנעלה נכונה עשויה לתרום מאוד להפחתת כאבים בכף הרגל הנובעים מפלאנטר פאצאיטיס. מומלץ לנעול נעליים המספקות תמיכה הולמת לכף הרגל בתוספת מדרס מתאים ולהימנע מהליכה ממושכת בנעלי-בית ו/או יחפים. מדרס בהתאמה אישית עשוי גם כן להקל מאוד על הכאב ולמנוע הישנות הבעיה בעתיד.