מרפק טניס: המדריך המלא

מרפק טניס היא פציעה נפוצה למדי, והלוקים בה אינם בהכרח שחקני הספורט הלבן. מצב זה, המונח המקצועי הוא Lateral Epicondylitis, שכיח בקרב נשים וגברים, בעיקר בגילאי 40 עד 60, ועלול לגרום לכאבים בחלקו החיצוני של המרפק, להפרעה משמעותית בתפקוד ולהגבלת תנועה.

המקור לכאבים אלו הוא נזק לגיד המשותף של מיישרי שורש כף היד אשר נאחז בעצם הזרוע, ממש מעל המרפק. כאבים אלו יכולים לחלוף מעצמם במקרים מסוימים, אך לעיתים קרובות מחייבים ייעוץ רפואי וטיפול פיזיותרפיה תומך.

אם אתם חוששים שגם אתם סובלים מפציעה זו, תוכלו להיעזר במדריך הקצר הבא שבין היתר, יציע את אפשרויות הטיפול העומדות לרשותכם.

הגורמים לתסמונת מרפק טניס

מרפק טניס אכן יכול להיגרם בשל משחק טניס הכרוך בלפיתה אינטנסיבית של ידית המחבט בתנועות סיבוביות חוזרות של שורש כף היד, אך זהו הוא רק גורם אחד להופעת הדלקת. מרפק טניס יכול להיגרם גם בשל חבלה, מאמץ יתר או עיסוק במטלות הדורשות תנועות חוזרות ונשנות של שורש כף היד והאמה, ביניהן: גיזום, סיוד, נגינה בכינור, הרמת משקולות, עבודה עם כלים רוטטים, פעולות הברגה ואפילו תפירה.
העומס החוזר ונשנה גורם בסופו של דבר לנזק מצטבר לגיד המשותף של השרירים הפושטים של שורש כף היד, אשר ממוקמים בגב האמה. הנזקים עלולים לכלול קרעים מיקרוסקופיים, לדלקות חוזרות ובסופו של דבר – תהליך ניווני בגיד.

התסמינים של מרפק טניס

כמו במקרים רבים, גם למרפק טניס קיימות דרגות חומרה שונות. הסובלים ממנו ירגישו בדרך כלל כאב בחלקו החיצוני של המרפק, אך לעיתים הכאב מורגש גם בחלק העליון של הזרוע, בשורש כף היד, ובאמה כולה.

תחושות כאב ואי-נוחות אלו יופיעו לרוב בביצוע לפיתה בכף היד בצד של המרפק הכואב, למשל בעת ביצוע פעולות יומיומיות כגון פתיחה של צנצנת, כתיבה, או אחיזה בדבר מה. בנוסף, כאב במרפק יכול להופיע בזמן הרמה או כיפוף של הזרוע, או ביצוע פעולות סיבוביות, כאשר פעולות חוזרות של כף היד מחמירות לעיתים את הכאב.

בדרך כלל תורגש הקלה במנוחה, אך לפעמים הכאבים מורגשים היטב גם כשאין תנועה במרפק או בכף היד.

 

מרפק טניס

מרפק טניס – בתמונה נראה מרפק ועליו מסומן באדום האזור של עצם הזרוע והגיד המשותף של פושטי שורש כף היד.
Elbow_coude.JPG: KoSderivative work: Yosi I, Public domain, via Wikimedia Commons

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון וטיפול במרפק טניס.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

מרפק טניס – דרכי מניעה

בשל האופי של התסמונת, לא תמיד ניתן למנוע אותה כליל, בייחוד אם אתם עוסקים בספורט תובעני או אם תחום העיסוק שלכם מחייב הפעלה חוזרת ונשנית של היד.

עם זאת, ישנם אמצעים שונים שיסייעו להפחית מהעומס המוטל על המרפק ובכך לצמצם את הסיכוי להופעתה של התופעה וחזרתה:

    • שימו לב לאופן בו אתם מפעילים את היד. אם אתם מתחילים להרגיש באי-נוחות או כאבים במרפק השתדלו לאפשר ליד לנוח ומצאו דרכים אחרים לביצוע הפעולות הדרושות.
    • השתמשו בחבק/בתומך מרפק, בייחוד בעת הפעלת היד. כדי לבחור בתומך המתאים מומלץ להתייעץ עם פיזיותרפיסט.
    • כאשר אתם מבצעים פעילות ספורטיבית, מומלץ להקפיד על חימום שרירי הזרוע והאמה, מתיחות מתאימות והכנה לפעילות.
    • בצעו תוכנית תרגילים שתחזק את שרירי האמה ותקל את העומס על המרפק. תוכנית כזאת נבנית לרוב בהתאמה אישית במסגרת טיפול פיזיותרפיה.
    • אם התסמונת אכן החלה בשל משחק טניס כדאי להתייעץ עם מדריך מקצועי. ייתכן שניתן לשפר את הטכניקה על מנת לצמצם את הכאבים, לדוגמה – לחבוט גב-יד בשתי ידיים ולא ביד אחת וכך לחלק את העומס. רצוי גם לבדוק את משקל המחבט ואולי לשקול לבחור במחבט קל יותר שיצמצם את העומס על הגידים.
    • כדי להתאים את הטיפול הנכון חשוב להבדיל בין מרפק טניס לבין מצבים רפואיים אחרים שיש להם תסמינים דומים. אם לדוגמה הכאבים מורגשים בצידו הפנימי של המרפק ייתכן מאוד שמדובר במצב אחר הנקרא מרפק גולף, המחייב התייחסות שונה וטיפולים שונים.

ייעוץ רפואי ואבחון למרפק טניס

אבחון מרפק טניס ייעשה במכון פיזיותרפיה המתמחה בתחום טיפול במערכת התנועה, לעיתים בשילוב עם אורתופד מומחה. אחת מהבדיקות הקליניות המבוצעות כדי לאבחן מרפק טניס הינה מבחן קוזן, הבודק את יכולתו של המטופל ליישר את שורש כף היד במצב של התנגדות ואת התחושות שפעולה זו מעוררת במרפק החיצוני. במידת הצורך המטופל יופנה לביצוע בדיקות נוספות. בין היתר ייתכן כי יידרשו בדיקות אולטרה סאונד, רנטגן או סריקת MRI שמטרתן לבחון אם קיים נזק עצבי או כדי לשלול מצבים רפואיים אחרים.

תהליך האבחון נועד לאתר את הסיבות לכאב ולאפיין את חומרת הדלקת וגם להצביע על הגורמים האפשריים להיווצרות הבעיה. מטרת האבחון היא להבין מהו מקור הכאב ומהי סיבת היווצרותו. בכך לצמצם את הסיכוי להישנותה בעתיד לאחר הריפוי.

טיפול פיזיותרפיה במרפק טניס במכון פיזיותרפיה צהלה

במקרים קלים, מרפק טניס יכול לחלוף מעצמו. עם זאת, תהליך ההחלמה עשוי להיות ממושך וכרוך בכאב ובסבל. על מנת לזרז את החזרה לשגרה מומלץ להיעזר בטיפול מקצועי שיסייע לשקם את המרפק הכואב.

בשלב הראשון ניתן להתחיל בטיפול פיזיותרפיה שמרני ולא פולשני. ראשית, יש לאפשר לאזור לנוח ולהפסיק כמובן בביצוע הפעולות שגרמו לפגיעה ועוררו את הכאב.

לרשות הפיזיותרפיסטים עומדות טכניקות מגוונות לטיפול במרפק טניס. טכניקות אלו כוללות עיסוי השרירים והגידים, תרגילי כוח ומתיחה, דיקור יבש, אלקטרותרפיה וכלים נוספים. השימוש בטכניקות אלו נעשה במטרה לשפר את זרימת הדם ואיכות הרקמה, להאיץ תהליכי החלמה והתחדשות רקמות ולהקל את הנוקשות והכאב באזור.
במידת הצורך הפיזיותרפיסט ימליץ על תומך מרפק המתאים למצבו של המטופל.

לצד מתן מענה לתחושות הכאב והאי-נוחות, מומלץ לבצע תרגילים מותאמים לפלג הגוף העליון, על מנת לחזק את השרירים, לשפר את הסיבולת שלהם ואת גמישותם ולשפר את תנועת המפרקים. לשם כך נבנית על ידי הפיזיותרפיסט המטפל תוכנית המותאמת אישית לצרכי המטופל ולמצבו. כאשר המטופל יכול לבצע את התרגילים באופן עצמאי בזמן הנוח לו.

כחלק מהשיקום, על מנת להפחית את הסיכוי להישנות הדלקת, הפיזיותרפיסט המטפל ימליץ על עזרים ארגונומיים שונים. לרוב, המטופל יקבל הנחיות נוספות לשיפור הרגלי תנועה ולהתאמת מנחים נכונים יותר ביומיום, שיסייעו במניעת הישנות הבעיה.

במרבית המקרים טיפול פיזיותרפיה מסייע לפתור את הבעיה ולהשיב למטופל את איכות ושגרת חייו. לעיתים רחוקות, ורק אם כל האמצעים השמרניים כשלו, ישקלו אמצעים פולשניים יותר כגון זריקת סטרואידים או ניתוח.

לסיכום: כמו ברוב הבעיות האורתופדיות הקשורות בשימוש יתר, המטרה היא לפתור את הבעיה תוך הקלה בכאב, שיפור היכולות ומניעת הישנותה. מציאת הגורם להתפתחות מרפק הטניס ושינוי הרגלי תנועה על מנת לנטרל גורם זה, הינה חשובה לשימור תוצאות הטיפול.

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון וטיפול במרפק טניס.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

למידע נוסף אודות כאבים במרפק לחצ/י כאן