כאבי גב תחתון בהריון ולאחר לידה

הריון ולידה הם מסוג הדברים שאפשר להתכונן אליהם מראש. למרות שאף אחת מאתנו לא באמת יודעת כיצד יגיב הגוף שלה למצב החדש ואיך תעבור עליה הלידה – על ידי אימון נכון, ניתן להכין את הגוף להתמודדות עם השינויים הכרוכים בהריון ולידה.
השינויים הפיזיולוגיים שעוברים על גוף האישה במהלך ההריון והלידה גורמים לעומסים מוגברים על מערכת התנועה ועל השרירים והשלד ובעיקר על אזור הגב והאגן.

בתקופת ההריון, כמו גם בתקופה שלאחר הלידה, נשים רבות מתמודדות עם כאבי גב תחתון. כאבים אלו מתוספים לקושי הכרוך בשגרת היום-יום של האם הטרייה בעיקר במהלך השנה שאחרי הלידה.

מה בכל זאת ניתן לעשות כדי להקל או אף למנוע את הכאב? קראו במאמר הבא.

סיבות אפשריות לכאבי הגב

כאבי גב תחתון עלולים להיגרם בשל סיבות מגוונות uרוב האנשים צפויים לחוות כאב גב לפחות פעם בחיים.

אצל נשים עלולים להתפתח כאבי גב בתקופת ההריון והלידה, הכאבים עשויים לנבוע מהסיבות הבאות:

  • עלייה במשקל – הריון תקין כרוך בעלייה הדרגתית במשקל הגוף המתרכזת באזור הבטן התחתונה והאגן. תוספת משקל זו מגבירה את העומס על אזור הגב התחתון, על השרירים והחוליות התחתונות. מצב שעלול לגרום לכאבי גב תחתון.
  • ירידה ברמת הפעילות הגופנית – בתקופת ההריון, בעקבות השינויים הפיזיולוגיים ולעיתים עקב בעיות וסיבוכים, רוב הנשים חוות ירידה ברמת הפעילות הגופנית. על חלק מהנשים אף נאסר לבצע מאמצים קלים ולעיתים נמצאות במנוחה כפויה (שמירת הריון כו'). חוסר הפעילות והירידה בתנועה גורם להיחלשות השרירים ולירידה ביכולת התמיכה שלהם בעמוד השדרה. מצב כזה עלול, במקרים מסוימים, להוביל לכאבי גב תחתון.
  • התרככות והתגמשות הרקמות – כבר בתחילת ההריון משתחררים הורמונים הגורמים להתגמשות הרקמות הרכות במערכת התנועה. מצב זה בא לאפשר התרחבות של האגן על מנת שיוכל להכיל את הרחם הגדל בזמן ההריון ולהכין את רצפת האגן ללידה. עם זאת, התגמשות הרצועות המייצבות את אזור האגן עלולה לגרום לירידה ביציבות האגן ועמוד השדרה וכתוצאה מכך לגרום לכאבים.
  • השפעות ההריון והלידה – במהלך ההריון, עקב התרחבות הרחם, נמתחים שרירי הבטן באופן קיצוני. במקרים רבים מתקשים השרירים לחזור לאורכם המקורי בתקופה שלאחר הלידה. כתוצאה מכך מתפתח מצב של היפרדות בטנית ותפקודם נפגע. חולשת שרירי הבטן עלולה להוביל לירידה ביכולת הייצוב של האגן ועמוד השדרה ולהתפתחות כאבי גב תחתון. לכן חשוב יהיה להקפיד על חיזוק רצפת האגן ושרירי הבטן לפני ואחרי ההריון. ניתן לעשות זאת באמצעות תרגילי פיזיותרפיה מתאימים, גם כהכנה וגם לאחר תקופת משכב הלידה כדי להחזירם למצבם התקין.

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול בכאבי גב תחתון בהריון ולאחר לידה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

כאבי גב בהריון – מניעה וטיפול

מאחר וכאבי גב תחתון במהלך הריון או לאחר הלידה הם דבר נפוץ, נכון יהיה לטפל בהקדם ועל ידי כך להפחית ואף למנוע את התפתחותם. לשם כך תוכלו להיעזר בכמה טיפים:

  • ביצוע תרגילים – כחלק מאורח חיים בריא, בחיים בכלל וכהכנה להריון ולידה בפרט, מומלץ לשמור על שגרת אימונים מותאמים לתחזוקה תקינה של מערכת התנועה. גם בהריון חשוב לשמור על הפעלה מותאמת של הגוף כחלק משימור היכולות הבסיסיות. מומלץ בהחלט לבצע תרגילי פיזיותרפיה, בדגש על פיזיותרפיה לרצפת האגן, מותאמים אישית, על פי היכולת והוראות הרופא המלווה את ההריון. שגרת האימון תסייע לתחזוקה תקינה של מערכת התנועה ויצירת תנאים אופטימליים להתמודדות המערכת עם השינויים במהלך ההריון.
  • הדרך הנכונה להתמודדות עם עומסים – ישנן נשים רבות הסובלות מנטייה לכאבי גב תחתון. במקרים כאלו, כחלק מהתכנון להיכנס להריון, מומלץ מאוד להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית לגבי הכנת הגוף וחיזוק השרירים הרלוונטיים כחלק ממניעת או הפחתת הסיכוי להופעת כאבי גב בזמן ההריון.
  • מודעות יציבתית ועזרים ארגונומיים – בתקופת ההריון, בנוסף לשינויים הפיזיולוגיים והמבניים, מרכז הכובד של האישה משתנה כתוצאה מגדילת הרחם והבטן. עובדה זו עלולה להוביל לקשיים יציבתיים והתמודדות עם הצורך בפעילות יומיומית בתנוחות גוף אשר האישה ההרה אינה מורגלת בהן. על מנת למנוע התפתחות של כאבי גב תחתון כתוצאה מכך, כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסט/ית לגבי התאמת סביבת החיים והעבודה לשינויים הצפויים.
  • נוחות תנוחת השינה – לרוב, בתקופת ההריון, האישה חווה ירידה משמעותית באיכות השינה. על מנת לאפשר שינה נוחה ורציפה יש להתאים את המזרן ולהשתמש בכריות מסוגים שונים שתאפשרנה תמיכה טובה והקלה על תופעות הלחץ, הכאב וקשיי הנשימה הנחווים בשינה ומורגשים יותר עם התקדמות ההריון.

 

פנייה לטיפול רפואי

ברוב המקרים כאבי גב תחתון במהלך הריון ואחרי הלידה אינם מעידים על מצב מסוכן, והכאב יחלוף עם הזמן, ככל שהגוף יחזור למבנה הרגיל שלו והשרירים יתחזקו. עם זאת, יש לשים לב לנקודות הבאות:

  • כאבים במהלך השליש השני והשלישי של ההריון עשויים להיות קשורים במהלך ההריון עצמו (צירים מוקדמים וכו'). לכן חשוב לשים לב לאופי הכאב ולפנות לגורם רפואי מוסמך.
  • כאבים בשילוב של חום, דימום או כאב בעת מתן שתן עלולים להעיד על דלקת בדרכי השתן. במקרה כזה יש לפנות לרופא בהקדם.
  • תופעות של ירידה תחושתית או חולשה דרסטית, כגון אובדן תחושה ברגליים או קושי בהפעלת הרגליים, מהווה סימן אזהרה המחייב בדיקה מיידית על ידי רופא המומחה לתחום.

 

לסיכום, כאבי גב תחתון עלולים להיות חלק בלתי נפרד מהחוויות הגופניות בתקופת ההריון. ניתן לצמצם משמעותית את הסבל מכאבי גב תחתון על ידי הפעלה נכונה של הגוף. עם זאת, חשוב להיות ערניים ולשים לב לסימני האזהרה השונים. כיום נשים הרות ונשים לאחר לידה יכולות להיעזר בטיפולים שונים המוצעים להן. אימון נכון ותרגילי פיזיותרפיה מותאמים מקלים מאוד את הכאב ולכן בעת הצורך מומלץ להתייעץ עם הגורם המטפל המתאים.
המאמר מיועד למטרת מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי, טיפול או אבחון.

 

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול בכאבי גב תחתון בהריון ולאחר לידה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

למידע נוסף אודות פיזיותרפיה להריון ולידה: סימפיוליזיס, היפרדות שרירי הבטן (דיאסטזיס רקטי).

למידע נוסף אודות צניחת רחם