מהי פיזיותרפיה

מקצוע הפיזיותרפיה עוסק באבחון, טיפול ומניעה של בעיות הקשורות לתפקוד היומיומי ומערכות התנועה, שיקום וחזרה לתפקוד מלא לאחר פציעה, ניתוח או מחלה. הפיזיותרפיה נותנת פתרונות שיקומיים בתחומים רבים כגון בעיות אורתופדיות, בעיות נוירולוגיות, מחלות נשימה ובעיות בתפקוד מערכות פנימיות כגון שיווי משקל ומערכת השתן.

הפיזיותרפיה הינו מקצוע פרא-רפואי (מהווה חלק מהרפואה המערבית הקונבנציונלית) המבוסס על מחקרים מדעיים וידע ומידע רפואי. פיזיותרפיסטים הינם בעלי תואר אקדמי בפיזיותרפיה ממוסד אקדמי מוכר וכן בעלי רשיון מטעם משרד הבריאות, והם מטפלים בבעיות במגוון תחומים, ביניהם: שיקום אורתופדי, שיקום נוירולוגי, שיקום של רצפת האגן, טיפול בבעיות שיווי משקל, בעיות פה ולסת, שיקום נשימתי, בעיות של הגיל השלישי (שיקום גריאטרי) ועוד.

בבסיס הפיזיותרפיה עומדת ההשקפה כי הגוף, כמערכת ביולוגית מתוחכמת ומופלאה, הוא בעל יכולות ריפוי טבעיות ויכולות שיקום יוצאות מן הכלל, אותן ניתן לעודד ולנווט לכיוונים הרצויים, לשם החלמה אופטימלית ושיפור התפקוד היומיומי.


אם אתם מחפשים מכון פיזיותרפיה בתל אביב, הגעתם למקום הנכון.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

באילו מקרים פיזיותרפיה יכולה לסייע

  • שיקום אורתופדי: טיפול ושיקום בעיות שלד-שריר, בין שנגרמו מלידה, משחיקה או על ידי חבלה/טראומה. תחום זה כולל טיפול במגוון רחב של בעיות, כגון: כאבי גב, פריצת דיסק, כאבי ברכיים, שברי מאמץ, דורבן ברגל, דלקות מפרקים וגידים ועוד.
  • טיפול בליקויי יציבה: בחיי היום-יום מופעלים על הגוף והשלד עומסים לא מעטים. יציבה לא נכונה, כמו גם ליקויים מולדים כגון קיפוזיס, או סקוליוזיס, מעצימים עומסים אלו ועלולים לגרום, במשך הזמן, לנזקים מצטברים במערכות השלד והתנועה. באמצעות פיזיותרפיה מותאמת, כמו למשל שיטת שרוט, ניתן לסייע למטופל לשפר את יציבתו על ידי תרגול מתאים, שישתלב בהמשך בשגרת יומו.
  • בעיות הקשורות לרצפת האגן: לידות, עודף משקל וגיל מבוגר עלולים להחליש את שרירי רצפת האגן והבטן ובכך לגרום לבעיות שונות כגון דליפת שתן, צניחת רחם, היפרדות בטנית, ועוד. פיזיותרפיה לרצפת האגן תסייע לחזק את השרירים הללו באמצעות תרגילים מותאמים אישית ומכשור טכנולוגי מתקדם (ביופידבק ועוד).
  • שיקום כף היד: אורח החיים המודרני עלול להוביל להתפתחות בעיות שימוש ייתר שונות בכף היד. בעיות כגון תסמונת התעלה הקרפלית, טריגר פינגר (אצבע הדק), תסמונת דה קרווין ושחיקת מפרק בסיס האגודל שכיחות ביותר. כמו גם שברים, נקעים ודלקות גידים. פיזיותרפיה, בשילוב ריפוי בעיסוק, נותנת פתרון שיקומי יעל ביותר במקרים אלו.
  • בעיות פה ולסת: מפרק הלסת הוא מהפעילים ביותר בגוף האדם המודרני ומופעלים עליו עומסים גדולים במשך היום. מטופלים רבים סובלים מכאב וחוסר תפקוד במפרק זה. בעזרת טיפול פיזיותרפיה ממוקד ניתן לשפר את איכות חייהם של מטופלים רבים. פיזיותרפיית פה ולסת יעילה למשל במקרים של חריקת שיניים, נוקשות, כאב וחולשה בשרירי הלעיסה, נקישות/קליקים וכאב במפרקי הלסת, כאבי ראש וצוואר וכאבים אחרים באזור הפנים.
  • בעיות שיווי משקל וסחרחורות: תופעות של חוסר שיווי משקל, סחרחורת, קשיי יציבות או קושי במיקוד הראייה יכולות לנבוע ממצב של ורטיגו. זהו מצב נוירולוגי שנגרם בשל ליקוי בתעלות האוזן התיכונה. מצב זה ניתן לטיפול יעיל באמצעות פיזיותרפיה וסטיבולרית.
  • פציעות ספורט: ליווי של פיזיותרפיסט ספורט מומלץ לכל מי שעוסק בפעילות גופנית אינטנסיבית, כתחביב או באופן מקצועי. ליווי זה יכלול הדרכה פונקציונלית לגבי הדרך הנכונה לביצוע האימון, בהתאם למבנה וליכולות המתאמן, כדי להימנע מפגיעות עתידיות. בנוסף יינתן במסגרת הטיפול מענה לבעיות שעלולות להתלוות לפעילות מאומצת כגון: דלקות גידים, שחיקת מפרקים, שברי מאמץ ועוד. בנוסף, טיפול ושיקום פציעות ספורט אקוטיות וכרוניות הנובעות משחיקה ושימוש יתר, או טראומה וחבלה.
  • בעיות התפתחות בילדים: הפיזיותרפיה יכולה לסייע כבר בגיל הינקות כאשר מתגלים עיכובים התפתחותיים, מבניים ו/או תפקודיים. פיזיותרפיה מספקת פתרונות בתחומים מגוונים כגון טיפול בטונוס שרירים נמוך או גבוה, לקויות תנועה, בעיות נוירולוגיות ושיפור הקואורדינציה.
  • שיקום גריאטרי: הפיזיותרפיה מאפשרת להקל על בעיות נוירולוגיות שונות, בעיות נשימה, ובעיות אורתופדיות של הגיל השלישי. זאת על ידי אבחון, טיפול ובניית תוכנית אימון בבית, עם המטפל הסיעודי, במרכז הפעילות היומי או במסגרת הסעודית.
  • ועוד.

דרכי הטיפול

כחלק מהרפואה המערבית, תחום הפיזיותרפיה מתקדם בקצב מהיר וכיום ניתן, במקרים רבים, לשלב במהלך הטיפול עזרים שונים וטכנולוגיות מתקדמות, המרחיבים את ארגז הכלים של הפיזיותרפיסט.

תוכנית הטיפול יכולה לכלול אחת או יותר מהשיטות הבאות, כאשר התאמת התוכנית נעשית באופן אישי לכל מטופל בהתאם לצרכיו ולמצבו:

  • עיסוי ומניפולציות ידניות: עיסוי רקמות עמוק, מניפולציות מפרקיות כמו גם תרגילי תנועה ומתיחה, הם כלים מרכזיים בטיפולי פיזיותרפיה. טכניקות אלו מאפשרות הרפיית שרירים מכווצים, הגדלת טווחי תנועה ושיפור זרימת הדם לאזור הפגוע (בכך מאיצים את תהליכי ההחלמה).
  • טיפול באמצעות מכשור מתקדם: בהתאם למצבו של המטופל, הפיזיותרפיסט עשוי לבחור להשתמש לצורך הטיפול במכשירים חשמליים כגון אולטרסאונד טיפולי, גלי הלם, גירוי חשמלי (TENS), מכשירים להקניית לחץ או מכשירי חימום וקירור. השימוש במכשור נועד לסייע להשגת אפקט מסוים כגון שחרור רקמות, הורדת כאב וכו', במהלך השיקום.
  • דיקור יבש: טכניקת הדיקור היבש (דיקור מערבי) יכולה לסייע מאוד בהקלת כאבים, וכפועל יוצא – הגדלת טווחי התנועה. בשיטה זו נעזר הפיזיותרפיסט במחטים סטריליות דקיקות, בהן הוא משתמש לצורך גירוי עצבי של Trigger Points מחוללי כאב בגוף המטופל. ניתן להיעזר בדיקור יבש במגוון רחב של מצבים בהתאם לתוכנית הטיפולית שנקבעה עם המטופל.
  • אימון שיקומי: ברוב המקרים ישולבו בטיפול גם הנחיות לביצוע תרגילים ייעודיים באופן עצמאי כגון: תרגילי מתיחה, תרגילים לחיזוק השרירים והנחיות לגבי פעילות ספורטיבית מומלצת. התרגול יכול להתבצע במכון הפיזיותרפיה עצמו, ואז ניתן להיעזר בעזרים שונים, ציוד ייעודי וליווי של פיזיותרפיסט או מאמן שיקומי במידת הצורך. המטרה העיקרית היא שהמטופל יאמץ את הרגלי האימון ויתמיד בתרגול, בהמשך, באופן עצמאי בביתו, כחלק משגרת יומו.

 

שימור התוצאות לטווח הרחוק

המטרה הראשונית של טיפול פיזיותרפיה היא הקלה במצבו של המטופל, עידוד תהליכי ההחלמה של הגוף ושיפור תפקודו היומיומי. לצד זאת תהליך השיקום בפיזיותרפיה שם דגש ונותן חשיבות גדולה למניעת הישנות הבעיה בהמשך.

לשם כך עשוי הפיזיותרפיסט לשלב גם המלצות שונות לשינויי הרגלי חיים , כגון:

  • תרגול עצמאי: ברוב המקרים השיקום יכלול תרגילים מותאמים שאותם המטופלים יכולים ומתבקשים לבצע בביתם. במהלך הטיפול מותאמים למטופל תרגילים, הוא מתנסה בהם ומקבל משוב מהמטפל. בכך המטופל לומד לבצע אותם בדרך נכונה. הפיזיותרפיסט בונה תוכנית תרגול עצמי אישית ומותאמת למטופל, לתרגול בבית. באופן זה אפשר לשמר את תוצאות הטיפול לטווח הרחוק ולשפר את מצבו הרפואי של המטופל ואת תחושת הרווחה שלו.
  • עזרים רפואיים: כחלק מהשיקום, המטפל עשוי להמליץ על עזרים רפואיים שונים. כך למשל במצב של דורבן ברגל יתכן ויעשה שימוש במדרסים, במקרים של טריגר פינגר – התאמת סד תמיכה, במקרה של נקע בקרסול – תחבושת או תומך קרסול, וכן הלאה. במקרים אלו, חשוב שהמטופל יבין היטב את אופן השימוש בציוד העזר וידע מתי עליו להחליף אותו בחדש.
  • המלצות לשינוי אורח החיים: טיפול בפיזיותרפיה כולל במקרים רבים גם המלצות כלליות לשינוי אורח החיים, למשל – אופן היציבה של הגוף, דרכים נכונות לביצוע פעולות יומיומיות, התנהלות פיזית במהלך יום העבודה, ועוד. במקרים אחרים, הפיזיותרפיסט עשוי להמליץ על פנייה לרופאים ומומחים אחרים שיסייעו לשפר את מצבו הגופני של המטופל, כגון דיאטנים, יועצים ארגונומיים, מאמני כושר ועוד.
  • התאמת פעילות גופנית: כדי לשמור על בריאות גוף תקינה, וגם כדי לשפר את תחושת הרווחה ומצב הרוח, המטפל עשוי להמליץ על תוכנית אימונים מותאמת למצבו הבריאותי של המטופל.
  • התאמת הסביבה הארגונומית של המטופל, תוך היוועצות עם יועץ ארגונומיה במידת הצורך.
  • ועוד.

אימון שיקומי

אימון שיקומי הינו חלק משמעותי ברוב הטיפולים הפיזיותרפיים

בבסיסה של הפיזיותרפיה נמצאת ההכרה בכך שמצב הגוף שלנו מושפע מאורח חיינו ומגורמים סביבתיים רבים. לכן, חשוב לצייד את את המטופל בכלים שילוו אותו בהמשך גם בחיי היום-יום, ויסייעו לו למנוע את חזרת הבעיה או החמרתה.

 

אם אתם מחפשים מכון פיזיותרפיה בתל אביב, הגעתם למקום הנכון.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: