היפרדות בטנית

היפרדות בטנית (דיאסטזיס רקטי) מתארת מצב של התרחקות שני צידי שריר הבטן הישר (השריר האחראי על "קוביות" בבטן), והרחבת רקמת החיבור הקולגנית העוברת במרכזו הנקראת גם "הקו הלבן" (לינאה אלבה).
שריר הבטן הישר הוא שריר יציבתי חשוב התומך בשרירי עמוד השדרה, מסייע לתהליך הנשימה ועוזר לשלוט בלחץ התוך בטני הנוצר בעת הרמת משקלים כבדים, תרגילים מאומצים, עצירות, לידה וכו’.

היפרדות בטנית פוגעת בתמיכה שהשריר מספק ובחוזקו של כל מבנה שרירי הבטן, ולכן מהווה גורם סיכון להתפתחות בעיות בריאותיות כגון: כאבי גב תחתון, נזק לעמוד השדרה (עד לכדי התפתחות סקוליוזיס), כאבי בטן, ובמקרים חמורים אף פגיעה בפעולת שרירי הנשימה והתפתחות בקעים. מעבר לכך, היפרדות בטנית גורמת גם למראה בולט ונפול של הבטן, מצב העלול להפריע מבחינה אסתטית למי שסובלים מהתופעה.

כדי למנוע הופעת בעיות אלו והחמרתן, חשוב מאוד להיות מודעים לתופעת ההיפרדות הבטנית, לשים לב לתסמינים שלה ולפנות לטיפול מקצועי בעת הצורך.

היפרדות בטנית - השריר הישר בטני

שריר הבטן הישר, ובמרכזו ה"לינאה אלבה". תמונה: ויקיפדיה

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון היפרדות בטנית ובניית תכנית טיפול מתאימה. נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

הגורמים להיפרדות בטנית

היפרדות בטנית (דיאסטזיס רקטי) היא מצב רפואי השכיח בעיקר בקרב נשים אחרי לידה, ונגרם כתוצאה מהלחץ המשמעותי המפעילה גדילת הרחם על שרירי הבטן. יחד עם זאת לא נדיר למצוא מצב של היפרדות בטנית גם אצל גברים ונשים הסובלים (או שסבלו בעבר) מהשמנה בטנית, או עוסקים בהרמת משאות כבדים בצורה לא נכונה. לעתים היפרדות בטנית עלולה להופיע אף ללא סיבה ניכרת לעין, כתוצאה מנטיה גנטית תורשתית לחולשה של הלינאה אלבה.
להיפרדות הבטנית יש כמה דרגות חומרה, כאשר רווח נמוך מ- 1 ס"מ בין שני צידי השריר נחשב כמצב תקין, בעוד רווח העולה על 3 ס"מ נחשב כבר להיפרדות בטנית משמעותית המחייבת לעתים אף התערבות ניתוחית.

תסמיני היפרדות בטנית

במקרים של היפרדות בטנית ייתכנו אחד או יותר מהתסמינים הבאים:

  • בטן בולטת ונפוחה (עשויה להיראות כבטן הריונית בסביבות החודש ה – 5 להריון).
  • חולשה בשרירי הבטן
  • שינויים ביציבת הגוף
  • כאבי גב תחתון, ולעתים אף כאבי צוואר (כתוצאה מליקויי יציבה)
  • חולשה של שרירי רצפת האגן – נשים שחוות היפרדות בטנית מתמודדות לעיתים קרובות גם עם פגיעה בשרירי רצפת האגן, העלולה לגרום לתסמינים כגון: בריחת שתן, דליפת שתן במאמץ, צניחת רחם, כאבים באזור האגן ועוד.
  • בשל הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בהיפרדות בטנית, בין אם היא נגרמת בעקבות עודף משקל ובין אם היא נגרמת בשל הריון, חשוב מאוד לפנות לטיפול מתאים.

היפרדות בטנית – דרכי מניעה

היפרדות בטנית היא מצב הניתן לטיפול, אך הדרך המועדפת היא כמובן למנוע מצב זה מלכתחילה או לצמצם את הסיכויים להתרחשותו. לשם כך רצוי להקפיד על אורח חיים בריא ופעיל, הכולל בין היתר:

  • תזונה מתאימה: משקל עודף מעלה את הסיכוי להיווצרות היפרדות בטנית. לכן, מומלץ לשמור על משקל תקין ולהקפיד על תזונה מאוזנת.
  • פעילות גופנית: פעילות גופנית סדירה מסייעת לשמור על משקל תקין ולחזק את שרירי הגוף. מומלץ לבחור בפעילות גופנית הגורמת הנאה ומתאימה למצב הפיזי. בעת הצורך כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל, או מכון פיזיותרפיה כדי להתאים תוכנית אימונים בעלת סרגל מאמצים מתאים.
  • חיזוק שרירי הבטן: לצד פעילות גופנית כללית, רצוי לשלב באימונים גם תרגילים ממוקדים לחיזוק שרירי הבטן. יחד עם זאת יש צורך לנקוט משנה זהירות, מאחר ותרגול לא מותאם, אשר במקום לאסוף את שרירי הבטן פנימה דוחף אותם החוצה (למשל – כפיפות בטן), יכול דווקא להחמיר את המצב. לכן חשוב להתייעץ עם פיזיותרפיסט שיסייע להתאים תרגילים ממוקדים לטיפול בבעיה.

היפרדות בטנית – דרכי טיפול

במצב של היפרדות בטנית ניתן לטפל באמצעות שתי דרכים עיקריות:

טיפול פיזיותרפי: הכולל אימון ממוקד לחיזוק שריר הבטן הישר, פיזיותרפיה לרצפת האגן, והדרכה אודות אופן ביצוע פעולות יומיומיות בצורה נכונה תוך שמירה על לחץ תוך בטני תקין.
מחקרים מראים כי לביצוע עקבי של תרגילי בטן נכונים יש השפעה חיובית על מצבי היפרדות בטנית הן מבחינת הצרת רוחב ההיפרדות, סגירת עומקו והחלמה מהירה יותר של האזור כולו.

ניתוח: כאשר מדובר בהיפרדות בטנית ברמה בינונית או קשה ניתן לשקול התערבות כירורגית. גם במקרה זה חשוב ללוות את הניתוח בתהליך שיקום פיזיותרפי שיאפשר לשפר ולשמר את תוצאות הניתוח.

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון היפרדות בטנית ובניית תכנית טיפול מתאימה. נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: