מאת: יוני בוכניק – פיזיותרפיסט B.P.T, אלעד שירן – פיזיותרפיסט B.P.T
כאבים בכף הרגל הינם אחת מהסיבות השכיחות ביותר לפניה לטיפול פיזיותרפי. במאמר הבא נסקור את הסיבות השכיחות לכאבים בכף הרגל ואפשרויות הטיפול הפיזיותרפי בבעיה.
כאבים בכף הרגל – נוירומה על שם מורטון (morton's neuroma)
פתולוגיה בה נוצר לחץ על העצבים בכף הרגל, לרוב בין האצבע ה-3 לאצבע ה-4. הלחץ המכני הנוצר על העצב העובר בין עצמות המסרק בכף הרגל גורם לעיבוי של מעטפת העצב ועלול לגרום לתחושות כגון: כאבים בגב כף הרגל, כאב, שרפה ונמלול באזור הסימפטומטי.
מורטון נוירומה – גורמי סיכון:
- מבנה כף הרגל – ישנם אנשים בעלי מבנה כף רגל שמעלה את הסיכוי להתפתחות מצב זה, אנשים עם קשת גבוה בכף הרגל, אנשים עם פלטפוס (flatfoot) ואנשים עם דפורמציות בכף הרגל כגון hammertoes.
הנעלה – נעל לא מתאימה הלוחצת על החלק הקדמי של כף הרגל יכולה ליצור לחץ על העצבים העוברים בין העצמות, בנוסף הליכה עם נעל בעלת עקב גבוה יכולה גם היא ליצר מצב דומה ולגרום לפתולוגיה זו. - פעילות גופנית לא מותאמת – ישנם סוגי ספורט היכולים להעלות את הסיכוי להתפתחות מצב זה לדוגמה ריצה עם נעלים לוחצות יכולה לגרום ללחץ על האזור הקדמי של כף הרגל ובכך ליצור גירוי של העצב.
מורטון נוירומה – טיפול פיזיותרפיה
מטרת הטיפול השמרני היא להקל על סימפטומים של המטופל, כגון כאבים בכף הרגל, ללא התערבות ניתוחית.
ישנם מספר כלים טיפולים בהם נעשה שימוש:
- עיסוי – מטרת העיסוי היא הורדת נפיחות אם יש ובכך הורדה של הלחץ באזור, שיפור זרימת הדם לאזור והחזרת הגמישות והתנועה למקומות הפגועים.
- מוביליזציות – החזרת יכולת התנועתיות התקינה לכף הרגל היא אחד הדברים החשובים בטיפול בפתולוגיה זו.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לכאבים בכף הרגל.
כאבים בכף הרגל – פלנטר פצאיטיס
פלנטר פצאיטיס הינה אחת הפתולוגיות הנפוצות ביותר הגורמות לכאבים בכף הרגל. מצב זה נוצר כתוצאה מדלקת על רקמתה- plantar fascia, רקמה המתחילה בעצם העקב ומתפצלת לאצבעות הרגלים. רצועה זו פועלת כמעין בולם זעזועים של כף הרגל ולכן מופעלים כוחות גדולים על מבנה זה. הכאבים לרוב מורגשים באזור הקדמי של העקב ובחלקו האחורי של הקשת האורכית של כף הרגל. אחד הסימפטומים הנפוצים ביותר הוא כאב בדריכה הראשונה בבוקר.
פלנטר פצאיטיס – גורמי סיכון
- מבנה כף הרגל- אנשים בעלי קשת גבוה או קשת שטוחה בעלי פוטנציאל גדול יותר לפתח פתולוגיה זו כיוון שחלוקת העומסים הנוצרים על רקמה זו עלולים לגדול בשל השוני המבני.
- משקל – עודף משקל מגדיל את העומס על רקמה זו מצב המגדיל את הסיכוי להתפתחות פתולוגיה זו.
- עמידה ממושכת על הרגליים- אנשים שעבודתם מצריכה עמידה ממושכת.
- פעילות גופנית- אנשים שעוסקים בעילות גופנית מאומצת היוצרת עומס על כפות הרגלים כגון: ריצה, קפיצות מרובות ועוד.
פלנטר פצאיטיס – טיפול פיזיותרפיה
- עיסוי – מטרת העיסוי היא לשפר את זרימת הדם לאזור הכאוב ובכך לקצר את תהליך ההחלמה של רקמת ה- plantar fascia, בנוסף על ידי עיסוי לשרירי הירך האחורי ( תאומים וסולאוס) אפשר להוריד באופן עקיף את העומס המופעל על רקמה זו.
- מוביליזציות –שיפור התנועתיות בעצמות כף הרגל יכולה להוריד את העומס המופעל על הרקמה הפגועה ובכך להקטין את הנזק הנגרם לה.
- טיפול בגלי קול – אולטרסאונד – טיפול זה מחדיר גלי קול לתור הרקמה הפגועה ובכך יוצר שיפור בזרימת הדם לרקמה ומקצר את תהליך הריפוי.
- תרגילי כוח – הגדלת הכוח של השרירים שתומכים בקשת האורכית של כף הרגל תוריד את העומס שמופעל על רקמת ה- plantar fasciaובכך תאפשר לרקמה להתאושש.
- דיקור יבש – דיקור במקומות ספציפיים של שרירי השוק יכולה לשפר להוריד כאב ואף להוריד את המתח השרירי של שרירים אלה ובכך להקטין את העומס על רקמה זו.
בעיה בעלת סימפטומים דומים לפלנטר פצאיטיס הינה דורבן ברגל. למידע נוסף אודות דורבן ברגל.
כאבים בכף הרגל – דלקת בגיד אכילס
מצב בו נוצרת דלקת בגיד עצמו או בחיבור של הגיד עם עצם העקב, לרוב כתוצאה מעבודת יתר היוצרת עומס גדול על הגיד, בנוסף מצב זה יכול להיגרם גם מחיכוך מתמשך של הגיד (נעל לוחצת). גיד אכילס מתפקד כרקמה המחברת בין שרירי השוק האחורי (סולאוס ותאומים) לבין עצם העקב, בשל כך מופעלים על רקמה זו כוחות גדולים. עומס גדול ולא מבוקר על הגיד לאורך זמן יכול לגרום לפגיע בשלמות הגיד דבר שיצור דלקת בגיד.
דלקת בגיד אכילס – גורמי סיכון
- פעילות גופנית – פעילות גופנית המפעילה עומס על גיד זה כגון ריצה בשיפוע וקפיצות מרובות ואו ציוד לא מותאם לדוגמה נעל לוחצת על העקב יכולים לגרום לגירוי כזה.
- גיל – דלקת זו נפוצה לרוב בגילאים בוגרים.
- מבנה אנטומי ומצב גופני – משקל גוף גבוה יוצר הרבה עומס על רקמה זו, בנוסף לאנשים בעלי קשת שטוחה סיכוי גדול יותר לפתח פתולוגיה זו כיוון שמבנה זה עלול ליצור עומס גדול על הגיד.
דלקת בגיד אכילס – טיפול פיזיותרפיה
- עיסוי – תפקיד העיסוי בפתולוגיה זו הוא להגביר ולשפר את זרימת הדם לגיד ובנוסף להוריד מתח משרירי השוק.
- טיפול באולטרסאונד – כיוון שרקמה גידית אינה רקמה עשירה באספקת דם, טיפול זה משפר את זרימת הדם לרקמה החולה ובכך מקצר את זמן ההחלמה.
- דיקור יבש – הדיקור של שרירי השוק יכול להוריד מתח משרירים אלו ובכך להוריד עומס באופן ישיר מהגיד עצמו.
- תרגול פיזי– מתיחות לשרירי השוק האחורי ותרגילי כוח לשרירים אלו ישפרו את גמישות השריר וכוחו ובכך יכולים להוריד את העומס מרקמה זו.
- מציאה ונטרול הגורם המגרה – על מנת לטפל בפתולוגיה יש צורך למצוא את הגורמים שיוצר את התנאים להתפתחות דלקת זו כגון: עומס אימונים לא מותאם, ציוד לא מתאים, משקל עודף ועוד.
הלוקס ולגוס
סטיה של עצמות הבוהן הראשונה (הגדולה) לכיוון מרכז כף הרגל. מאופיינת על ידי עיוות במפרקי עצמות המסרק עם הבוהן ולרוב כולל התעבות גרמית באזור. ברוב המקרים כרוך בכאבים והגבלה תנועתית, במקרים חמורים מהווה קושי משמעותי בהליכה. התפתחות הלוקס ולגוס היא בעלת נטייה מבנית תורשתית, אך עם זאת, עלולה להחמיר מאוד בקרב נשים הנוהגות לנעול נעלי עקב גבוה.