פציעות ברצועה הצולבת הקדמית בברך (Anterior Cruciate Ligament – ACL) נפוצות במיוחד בקרב ספורטאים, אך עלולות להתרחש גם בפעילויות יומיומיות: סיבוב פתאומי של הברך, נחיתה לא יציבה לאחר קפיצה, או תאונה. קרע ברצועה זו עלול לפגוע ביציבות הברך, לגרום לכאבים חזקים ולהגביל את התנועה.
לפניכם כל מה שחשוב לדעת על קרע ברצועה הצולבת – גורמי הסיכון, מנגנון הפגיעה, סימפטומים ואפשרויות הטיפול השונות.
תוכן העניינים
ראשית, מהי הרצועה הצולבת ומה תפקידה
הרצועה הצולבת הקדמית ממוקמת במרכז הברך ומחברת בין עצם הירך (פמור) לעצם השוקה (טיביה). תפקידה העיקרי הוא לייצב את המפרק, למנוע מעצם השוקה להחליק קדימה ביחס לעצם הירך, ולהגביל סיבוב יתר של הברך.
לרצועה זו תפקיד חשוב בשמירה על יציבות המפרק בפעילויות ספורטיביות שונות כגון ריצה, קפיצה ושינויי כיוון מהירים.
תרשים מבנה הברך – הרצועה הצולבת צבועה באדום.
By Mysid – Vectorized and colorized in Inkscape, based on Image:Knee diagram.png., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4004042
מנגנון הפגיעה וגורמי סיכון
קרע ברצועה הצולבת הקדמית נגרם לרוב במצב שבו כוחות סיבוביים, או כוחות פגיעה חזקים מחבלה ישירה, מפעילים מתח על הרצועה מעבר ליכולת הגמישות שלה. למשל – עצירה חדה או שינויי כיוון פתאומיים תוך כדי ריצה, פגיעה ישירה משחקן אחר במשחקי כדור, או סיבוב הברך בתאונת סקי.
בין גורמי הסיכון לקרע ברצועה הצולבת ניתן למנות:
- פעילות גופנית מאומצת
פעילות ספורטיבית הכוללת שינויי כיוון פתאומיים, עצירות וקפיצות מהירות היוצרים עומס גדול על הרצועה. ספורטאים בענפים כמו כדורסל, כדורגל, סקי, טניס, ג'ודו ורגבי חשופים במיוחד לפציעה. - מבנה הברך
מבנה ברך בזווית גדולה יחסית (רגלי X), מעלה את הסיכון לקרע ברצועה הצולבת. - השמנת יתר
עודף משקל מגדיל את העומס על הרצועה, במהלך תנועה לא תקינה ובכך מגביר את הסיכון לקרע ברצועה. - חולשת שרירים
חולשת השרירים המייצבים של הגפה התחתונה והברך, או חוסר איזון בין שריר הירך הקדמי (ארבע־ראשי) חזק מול שרירי ירך אחוריים (המסטרינג) חלשים יותר. - פציעות קודמות
פציעות קודמות או דלקות במבנים שונים במפרק הברך, עלולות להשפיע על פעילות השרירים ויציבות הברך. בכך להוביל לקריסה של הברך בתנועות קיצוניות, העלולה לגרום לקרע ברצועה. - נטיה גנטית
אצל חלק מהאנשים קיים מבנה אנטומי מסוים של הברך ומבנה חלש של הרצועות, שמעלה את הסיכון לפציעות ברצועה. בנוסף, נשים חשופות לפציעה פי שתיים ואף יותר ביחס לגברים.
- סימנים של קרע ברצועה הצולבת
סימפטומים של קרע ברצועה הצולבת
בין הסימנים העיקריים לקרע ברצועה הצולבת ניתן למנות:
- כאב חד – בעת האירוע עצמו, רבים חווים תחושת "קנאק" או "בריחה" של הברך ולאחריו כאב עז המגביל את תנועת המפרק.
- נפיחות – בשעות שלאחר הפציעה תתפתח נפיחות סביב אזור הברך. הנפיחות מלווה בכאב, נוקשות והגבלת התנועה.
- חוסר יציבות – תחושת "אי יציבות"/"בריחה" של הברך, המקשה על עמידה, הליכה רגילה, עליה וירידת מדרגות.
- הגבלת טווח התנועה – קרע ברצועה הצולבת עלול לגרום לירידה בתנועתיות מפרק הברך, במיוחד כאשר מנסים לבצע פעולות יישור וכיפוף.
אפשרויות הטיפול בקרע ברצועה הצולבת
טיפול שמרני באמצעות פיזיותרפיה לקרע ברצועה
בחלק מהמקרים – בעיקר כאשר לא מדובר בקרע מלא של הרצועה, בגילאים מתקדמים יותר, או כאשר המטופל אינו עוסק בפעילות גופנית אינטנסיבית – קיימת אפשרות לטיפול שמרני באמצעות פיזיותרפיה לקרע ברצועה, אשר תסייע למטופל לחזור לשגרת פעילות תקינה, ללא כאבים וללא צורך בניתוח.
טיפול פיזיותרפיה לקרע ברצועה יכלול:
- עיסוי מנואלי להורדת נפיחות וכאב ולשחרור רקמות סביב הברך.
הנעת מפרקים בגפה תחתונה, בדגש על הברך, להשגת טווחי תנועה מלאים. - תרגילי חיזוק כלליים וספציפיים לשרירי הגפה התחתונה התומכים בברך.
- מתיחות ותרגילים לשיפור היציבות ושיווי המשקל.
- שילוב טכנולוגיות מתקדמות המקלות על הכאב ומסייעות להחלמה, כגון: דיקור מערבי (דיקור יבש), מכשיר גירוי חשמלי (T.E.N.S), אולטרסאונד, חימום וקירור, חבישות שונות (קומפרשן, קינזיו טייפ), ועוד.
- התאמת הפעילות היומיומית להפחתת העומס על הברך.
- הדרכה ארגונומית להתנהלות בטוחה בסביבה היומיומית.
בטיפול שמרני בלבד באמצעות פיזיותרפיה ניתן לצפות לשיקום תפקודי בסיסי תוך כ-3 חודשים, וחזרה לפעילות מלאה, כולל ספורט ברמת יציבות בינונית (אופניים, ריצה, חדר כושר, ריקוד וכו') תוך כ־6-9 חודשים.
במידת הצורך ניתן להיעזר במשככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת להפחתת כאבים ונפיחות, לפי הנחיות הרופא המטפל.
למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לשיקום קרע ברצועה.
לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 077-2316487, או באמצעות טופס הפניה >
טיפול ניתוחי
ניתוח לשחזור הרצועה מומלץ לרוב במקרים חמורים יותר (למשל, במקרים של קרע מלא, או אם הפציעה הובילה לפגיעות נוספות באזור, כגון פגיעה בסחוס או קרע במיניסקוס).
מקרים נוספים בהם ניתן לשקול ניתוח הם כאשר מדובר בספורטאים או אנשים עם דרישות פעילות גבוהות וכן במידה והטיפול השמרני לא צלח.
ניתוח לשחזור הרצועה לרוב מתבצע בשיטת ניתוח זעיר פולשנית – ארתרוסקופיה.
מקובל להגיע לניתוח לאחר טיפול פיזיותרפיה מקדים, כהכנה. חובה לבצע שיקום מוקפד בפיזיותרפיה אחרי הניתוח. לאחר השלמת השיקום בפיזיותרפיה, חזרה לפעילות מלאה נעה בין 9-12 חודשים לאחר הניתוח.
טיפול פיזיותרפיה לפני ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת (פרה-אופרטיבי)
בחלק זה של השיקום הפיזיותרפיסט מלווה את המטופל כהכנה להליך הניתוחי: הורדת נפיחות, הפחתת כאב, שיפור טווחי התנועה, חיזוק שרירי הגפה התחתונה ושרירי הליבה, שיפור יכולת התנועה וחזרה לתבניות תנועה טבעיות תקינות.
ביצוע פיזיותרפיה כהכנת הברך והמטופל לניתוח שחזור הרצועה הצולבת, תשפר את היכולת של המטופל לחזור לתפקוד מלא לאחר הניתוח ועשויה לקצר באופן משמעותי את זמן השיקום.
טיפול פיזיותרפיה אחרי ניתוח שחזור הרצועה הצולבת (פוסט-אופרטיבי)
לאחר הטיפול הניתוחי מתחיל שלב ההתאוששות והשיקום מהניתוח, כאשר טיפולי הפיזיותרפיה מהווים חלק מרכזי בתהליך ההחלמה והשיקום לאחר הניתוח.
באמצעות השיקום בפיזיותרפיה ניתן להגיע לתוצאה אופטימלית – ברך יציבה, כוח שרירי משופר וחזרה בטוחה לפעילות מלאה. כמו כן, להפחית את הסיכון לפציעות חוזרות, או סיבוכים שונים כגון כאב ברך קדמי כרוני, קרע חוזר ברצועה, קרע במיניסקוס, דלקת פרקים, ועוד.
תהליך השיקום הפיזיותרפי לאחר ניתוח רצועה כולל את השלבים הבאים:
- שלב ראשון – החלמה ראשונית לאחר הניתוח: נעשה שימוש בטכניקות ידניות לשיפור זרימת הדם והפחתת הנפיחות, הורדת כאב, החזרת טווח תנועה במפרק הברך והתמודדות עם סימפטומים ראשוניים ותחושות לאחר הניתוח. כמו כן, שימוש בטכניקות שונות להפחתת כאבים כגון דיקור יבש, טיפול חשמלי (TENS), חימום וקירור, ועוד.
- שלב שני – שיקום ראשוני: התחלת תרגילים אקטיביים לחיזוק השרירים סביב הברך, שיפור טווח התנועה ושיווי משקל.
- שלב שלישי – שיקום מתקדם: שיקום מלא של כוח השריר והיכולת התפקודית, תוך שילוב תרגילים פונקציונליים שונים.
- שלב רביעי – התאוששות מלאה: חזרה לפעילות ספורטיבית מלאה וביצוע תרגילים מתקדמים לשימור ושיפור הקואורדינציה והתפקוד הספורטיבי הכללי והספציפי ומניעת פציעה חוזרת.
משך השיקום לאחר הניתוח משתנה בהתאם למצב הברך ולמצב המטופל. השיקום נע לרוב בין 9-12 חודשים.
לסיכום, קרע ברצועה הצולבת היא אמנם פציעה משמעותית, אך בזכות שיקום פיזיותרפי מקצועי, בשילוב מענה ניתוחי במידת הצורך, ניתן ברוב המכריע של המקרים להשתקם ולחזור לתפקוד מלא.
למרכז פיזיותרפיה צהלה ניסיון רב בטיפול פיזיותרפיה לשיקום קרע ברצועה. תוכנית השיקום מתוכננת בקפידה בהתאמה אישית לצרכי המטופל, בליווי צוות פיזיותרפיסטים ומאמנים שיקומיים מוסמכים ומנוסים, שידאגו שתהליך השיקום יתבצע בצורה בטוחה, יעילה ומותאמת.