בלט דיסק

בלט דיסק מתאר מצב של שחיקה בשכבות הטבעת ההיקפית של הדיסק הבין חולייתי. כתוצאה מהשחיקה נוצרת עם הזמן בליטה בדיסק. בלט בדיסק אינו מחייב המצאות תסמינים כלשהם ומהווה מצב אנטומי (מבני) נתון. עם זאת, בלט דיסק יכול לגרום לתסמינים הדומים לתסמיני פריצת דיסק, אם כי נחשב לפגיעה פחות חמורה במבנה הדיסק הבין חולייתי.

בתנאים מסוימים, בלט דיסק עלול להתפתח לפריצת דיסק. לכן, עם הופעת סימפטומים אופייניים, יש להגיע לאבחון וטיפול על מנת למנוע המשך החמרה, שעלולה במקרים קיצוניים להגיע להתערבות כירורגית.

כיצד נגרם בלט דיסק?

עמוד השדרה בנוי מ – 24 חוליות, כאשר ביניהן ממוקמים דיסקים בין-חולייתיים שתפקידם לאפשר תנועה מוגבלת ויציבה של החוליות, תוך כדי בלימת זעזועים ושמירה על המרווח הבין חולייתי.

הדיסק הבין-חולייתי הינו מבנה סחוסי חזק מאוד אשר בנוי משני סוגי סחוס:

  • טבעת מעטפת היקפית חיצונית הבנויה משכבות רבות של סחוס סיבי וחזק השומר על מבנה הדיסק.
  • גרעין מרכזי פנימי, העשוי מסחוס צמיגי ג'לטיני בעל תכונות המאפשרות בלימת זעזועים.

עומסים חוזרים על חוליות הגב, טראומה או תנועה לא נכונה, בשילוב עם שחיקה טבעית הנגרמת לאורך זמן, עלולים להביא להיווצרות בקע בטבעת המעטפת החיצונית של הדיסק. עם הזמן הגרעין הצמיגי בחלקו הפנימי של הדיסק נדחק אל נקודת החולשה במעטפת הדיסק החיצונית כתוצאה מכך, נוצרת בליטה מחוץ לגבולות האנטומיים של הדיסק.

בלט דיסק - מבנה הדיסק

מבנה הדיסק, Jmarchn, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

 

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון בלט או פריצת דיסק ובניית תכנית טיפול מתאימה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה:

 

מה ההבדל בין בלט דיסק לבין פריצת דיסק

במרבית המקרים בלט דיסק הינו למעשה שלב מקדים לפני פריצת דיסק. בעוד שבמקרה של בלט דיסק המעטפת החיצונית של הדיסק עדיין שלמה, הרי שככל שעובר הזמן ונמשכים העומסים על הדיסק, קיימת הסכנה שמעטפת הדיסק החיצונית בסופו של דבר תקרע ותפרץ והסחוס הנוזלי יזלוג החוצה – מצב המכונה פריצת דיסק.

במקרים בהם בלט הדיסק הוא סימפטומטי, ככל שמאבחנים ומטפלים בגורמים להיווצרות בלט הדיסק בהקדם, כך פוחתת הסכנה להחמרת המצב עד כדי פריצת דיסק מלאה.

סימפטומים של בלט דיסק

הסימפטומים של בלט דיסק יכולים להופיע בפתאומיות, למשל כתוצאה מאירוע טראומטי המערב את עמוד השדרה, או תנועה פתאומית ולא נכונה של עמוד השדרה. מצב זה עלול להתפתח באופן הדרגתי לאורך חודשים ואף שנים ועשוי להיות מושפע ממתח נפשי, או מסוג הפעילות הגופנית בה עוסק האדם. יחד עם זאת, חשוב להדגיש שבלט דיסק לרוב אינו מורגש, וישנם אנשים רבים המסתובבים עם פתולוגיות שונות של הדיסק הבין חולייתי כגון בקע, בלט דיסק ואפילו פריצת דיסק, מבלי שיחוו כאב או הגבלה ומבלי להיות מודעים לכך.

בלט דיסק נפוץ יותר בעמוד השדרה המותני, שכן שם מתרכז העומס הרב ביותר על עמוד השדרה, אך בהחלט יכול להופיע גם בין חוליות אחרות, במיוחד בעמוד השדרה הצווארי בו מתרחשת הרבה תנועה.

הסימפטומים של בלט דיסק משתנים בהתאם לאזור שבו הוא התרחש ודרגת החומרה שלו:

בלט דיסק באזור עמוד השדרה המותני – במידה והבלט סימפטומטי, ברוב המקרים יבוא לידי ביטוי בנוקשות תנועתית וכאבי גב – החל מכאב מקומי ואי נוחות, ועד לכאבים חדים מלווים בתחושת שריפה באזור הגב התחתון. הכאבים עלולים להחמיר במצבים ובתנוחות היוצרות לחץ על איזור הבלט, כגון: הליכה, עמידה, ישיבה ממושכת או שכיבה בתנוחות שונות בהתאם לכיוון הבלט ומיקומו בעמוד השדרה. לעתים הכאב יכול להיות מלווה בנוקשות תנועתית, במיוחד בשעות הבוקר או לאחר שינויי תנוחה.

במקרים בהם בלט הדיסק יוצר לחץ על העצבים באזור (ובעיקרם העצב הסיאטי), ייתכן ותורגש הקרנה של כאב, או תחושות נוירולוגיות לא תקינות, כדוגמת עקצוצים, רדימות, נימול, זרמים ואף חולשה בשרירי הגפה, מצב זה נקרא סיאטיקה. תסמינים אלו מוקרנים לאורך המסלול העצבי הקשור בשורש העצב עליו לוחץ הדיסק הבולט. לרוב תחושות אלו יופיעו רק בצד אחד של הגוף, בהתאם לכיוון אליו בולט הדיסק. פריסת והתבטאות הסימפטומים הנ"ל תהיה קשורה בגובה הבלט בעמוד השדרה ובהתאם לכך יקבע האזור אליו תהיה ההקרנה.

בלט דיסק באזור הצוואר – לרוב יבוא לידי ביטוי בכאבים מקומיים המלווים בנוקשות באזור הצוואר. במקרים של בלט דיסק משמעותי היוצר לחץ על שורשי העצבים באזור הצוואר, עלולים להופיע תסמינים כדוגמת כאב, רדימות, נימול, עקצוצים, תחושת זרם חשמלי וחולשה, מוקרנים מהצוואר לאזור הכתפיים, הזרוע וכף היד.
במקרים חמורים עלול להיווצר לחץ מרכזי על חוט השדרה, מצב שעלול לגרום לסימפטומים שונים בפריסה רחבה לכל חלקי הגוף. מקרים כאלו צריכים להיות מטופלים בדחיפות כדי להימנע מנזק בלתי הפיך.

בלט דיסק – גורמי סיכון

קיימים מספר גורמי סיכון להיווצרות בלט או פריצת דיסק, ביניהם ניתן למנות:

  • ליקוי במבנה עמוד השדרה, כדוגמת עקמת, או קיפוזיס
  • עודף משקל משמעותי
  • ישיבה ממושכת באופן קבוע על מושב רוטט, למשל – נהגי משאיות
  • אורח חיים יושבני הכולל ישיבה ממושכת מדי יום, דבר היוצר עומס על הגב התחתון
  • בעלי מקצוע העובדים בעבודות פיזיות הכוללות הרמת או נשיאת משקל.
  • הורים צעירים הנושאים את ילדיהם לפרקי זמן ממושכים "על הידיים", ללא תמיכה של מנשא מתאים
  • נטיה תורשתית הקשורה במבנה וחוזק של רקמות.
  • פעילות גופנית אינטנסיבית ופציעות ספורט.
  • עישון

דרכי טיפול בבלט דיסק

בלט דיסק שאינו מטופל יכול להתפתח בהמשך לפריצת דיסק ולגרום לנזקים היקפיים שונים, ומכאן החשיבות בטיפול מוקדם ויסודי בבעיה.

ברוב המקרים לא נדרשת התערבות כירורגית וניתן לטפל בבלט דיסק באמצעות טיפול שמרני הכולל אחד או יותר מהבאים:

  • טיפולי פיזיותרפיה
    • טיפולים מנואלים לשחרור שרירים ולהנעת מפרקי עמוד השדרה.
    • דיקור מערבי (יבש) ועיסוי נקודות לחיצה (Trigger points) להפחתת הכאב.
    • אימון שיקומי לחיזוק השרירים המייצבים סביב עמוד השדרה והאגן ושיפור התנועתיות.
    • הדרכה לדפוסי תנועה נכונים והתאמת פתרונות ארגונומיים, להקלת העומס על הגב בפעולות היומיומיות ומניעת הישנות הבעיה.
  • טיפול תרופתי כגון משככי כאבים והזרקת סטרואידים.

בנוסף לטיפול בפיזיותרפיה מומלץ לאמץ אורח חיים בריא יותר – הפחתת עודף משקל במידת הצורך, שילוב של פעילות גופנית מותאמת והפסקת עישון.

במקרים חמורים או מורכבים, בהם הטיפול שמרני לא מביא לפתרון מלא של הבעיה, ניתן לפנות לפתרון כירורגי להפחתת הלחץ של הדיסק. גם במקרה כזה חשוב להיעזר במקביל גם בטיפולי פיזיותרפיה לשיקום מלא.

למרכז פיזיותרפיה צהלה נסיון רב באבחון בלט או פריצת דיסק ובניית תכנית טיפול מתאימה.

לייעוץ ופרטים נוספים נשמח לעמוד לרשותכם בטלפון 076-5993250, או באמצעות טופס הפניה: